Welkom bij Media Boekservice

Luister naar mij!

Ontdek het gevoelsleven van de hond
Nederlandse vertaling van Listen to me!
€ 24,99
Bestellen bij Media Boekservice

Snelle verzending

Bel ons voor meer informatie: 0313-655575

Dé specialist in dierenboeken

Productbeschrijving

Details

We houden van onze honden en doen ons uiterste best ze een veilig thuis te geven in een omgeving waar ze gelukkig kunnen zijn. Dus waarom zijn zoveel honden toch gestrest?Op het eerste gezicht is het leven van een hond heerlijk zorgeloos: eten en drinken staan gewoon klaar en er zijn geen natuurlijke vijanden die het op zijn leven hebben gemunt. Maar de hondenpsychologen hebben het nog nooit zo druk gehad met heropvoeding van honden die ongewenst gedrag vertonen – omdat ze zo hun best doen zich aan te passen aan de manier van leven die ze opgelegd krijgen, ontwikkelen ze verlatingsangst, overdreven afhankelijkheid of zelfs agressie.

Maar zo hoeft het niet te gaan. In Luister naar mij! gaat gedragsdeskundige Tricia Hollingshead uitgebreid in op de huiselijke omgeving en dagelijkse omgang van de hond en zijn familie. Daarbij onder meer:

• begroetingsrituelen
• spelen
• aandachtvragend gedrag
• training
• uitlaten
• contact met andere honden
• contact met andere mensen.

Met nauwlettende observatie en gesteund door haar rijke ervaring in het interpreteren van de hondentaal leert zij ons de essentiële signalen begrijpen waarmee een hond duidelijk maakt hoe die zich voelt. Dit kan kleine, maar radicale veranderingen teweegbrengen in de manier waarop we met hem omgaan. We zullen hem dan ruimte geven wanneer hij die nodig heeft. Terwijl we hem onze vriendschap betuigen, leren we waarnemen wat hij ervan vindt. Of we veranderen onze dagelijkse gewoonte om de hond stress en angst te besparen. Simpele dingen – maar ze kunnen een wereld van verschil maken voor het mentale welzijn van een hond. 

Mede dankzij de 200 topkwaliteit kleurenfoto's wordt de lezer een expert in het waarnemen van emotionele kwesties. Luister naar mij! geeft ons een baanbrekend inzicht, dat de manier waarop wij omgaan met honden definitief zal veranderen.

INHOUDSOPGAVE

Voorwoord

Turid Rugaas

Inleiding

Hoofdstuk 1

Detective spelen

Begrijp de essentie van een emotie

Hoofdstuk 2

Welkom in de familie

Een eigen plek in huis veroveren

Hoofdstuk 3

Ik ook van jou...

Is de liefde echt wederzijds?

Hoofdstuk 4

Speelkwartier!

Begrijp de essentie van het spel

Hoofdstuk 5

Indringers

Een kwestie van persoonlijke ruimte

Hoofdstuk 6

Onbedoelde gevolgen

Zo ontwikkelt zich ongewenst gedrag

Hoofdstuk 7

Wat vraag je, wat wil je?

Training zet communicatiekanalen open

Hoofdstuk 8

Ontmoeten en begroeten

Interactie met onbekende honden

Hoofdstuk 9

Vreemde mensen = gevaar!

Frontale botsing

Extra informatie

Extra informatie

ISBN / EAN 9789056000301
Aantal pagina's 112
Uitvoering Paperback
Taal Nederlands
Jaar 2021
Kenmerken Honden | Gedrag | Training
Artikelnummer HO6477
Informatie - Meer dan 200 foto's -

Beoordelen

Klantenreviews (2)

Wat zegt mijn hond?Review door Cornelie
Waardering
Heel compleet en fijn leesbaar boek voor zowel beginnende als gevorderde hondeneigenaren! Duidelijk uitgelegd, foto's hadden van mij wel ietsje duidelijker gemogen maar de tekst maakt alles goed.

Ik heb na lezing 25 exemplaren besteld en mijn puppycursisten (en anderen) van dit boek voorzien. Unaniem positieve reacties, het brengt mensen tot inzicht hoe de taal van de hond "werkt". (Geplaatst op 07-09-2021)
Aanrader voor iedereen die hondentaal wil leren begrijpenReview door Judith Lissenberg
Waardering
Als je hondentaal wilt leren interpreteren, is ‘Luister naar mij! Ontdek het gevoelsleven van de hond’ van de Engelse hondengedragsdeskundige Tricia Hollingshead echt een aanrader. Deze 112 pagina’s tellende, ongeveer A4-grote paperback is toegankelijk voor iedereen die de essentiële en vaak o zo subtiele signalen wil leren begrijpen waarmee honden ons en elkaar proberen duidelijk te maken hoe ze zich voelen.

Want ontvangen wij de signalen wel die onze hond uitzendt? Dat is niet alleen het communiceren in hoofdletters, zoals blaffen, maar óók mimiek en spierspanning. Dit boek verdeelt de enorme hoeveelheid aan gedragsuitingen onder in vijf categorieën: hoorbare informatie, grote bewegingen tussen honden onderling, lichaamsbeweging en -houding, gezichtsuitdrukkingen en fysieke reacties als hijgen, krabben of trillen. ‘Dat mensen dat nou niet zien van hun hond!’, hoor je nog wel eens. Maar het is, zeker voor leken gewoon best lastig, om niet te zeggen erg moeilijk, om gedrag te lezen. Begrepen worden en soms letterlijk even ademruimte krijgen: voor je hond maakt dat een wereld van verschil.

Voor mensen die zelf of anderen willen leren kijken naar honden, is dit boek top. Want daar draait het bij het begrijpen van gedrag om: kijken. ‘Kijk maar goed. Dan zul je het zien’, zoals ‘Luister naar mij!’ afsluit. De uitgave, een mix van tekst, beeld en kadertjes met tips, bevat ruim 200 duidelijke kleurenfoto’s, waarvan de credits trouwens geheel ontbreken. Het beeld is volgens de achterflap ‘van topkwaliteit’, maar dat is voor een mengeling van veel huis-, tuin- en keukenbeelden en stockfotografie misschien iets te veel eer. Anderzijds: zoveel vormen van gedrag kun je niet zomaar even mooi in scène zetten. Je bent vaak afhankelijk van ‘lucky shots’, waarbij het soms maar net is hoe je de zaak interpreteert.

De uitgave telt negen hoofstukken met thema’s als hoe honden emoties kunnen tonen, contact maken met andere honden (is de liefde echt wel wederzijds?), de persoonlijke ruimte van een hond en het respecteren daarvan, spel, interactie met onbekende honden (ontmoeten en begroeten) en ontmoetingen met vreemde mensen. Prettig is dat het boek daarbij geen heel moeilijke woorden en termen inzet, maar omschrijvingen waarbij mensen zich makkelijk iets kunnen voorstellen, zoals de ‘niet doen’-hond en de ‘geef me de ruimte’-hond.

Je kunt ‘Luister naar mij!’ op twee manieren lezen: van het begin tot het eind, maar ook door lekker langs alle foto’s en bijschriften te bladeren. Ook dat maakt namelijk al heel veel duidelijk. Mooi zijn zinnen als ‘Spelen is een cadeau dat je aan je hond kunt geven’, ‘Jij moet de lijfwacht zijn van je hond’ en ‘Wedstrijden zijn bedacht door en voor mensen’. En er zit een verschil tussen niet willen en niet kunnen, maakt het boek duidelijk. Het kan zijn dat een hond niet meer kan luisteren omdat hij bang is, en niet uit onbeleefdheid maar uit stress iets uit je hand grist.

De hele uitgave is zeer gericht op het welzijn van de hond. ‘Luister naar mij!’ zal veel bewustzijn bij mensen creëren: vindt de hond het leuk? Of vind jij het leuk? Dat is echt de grote meerwaarde van dit boek. Het wil niet zeggen dat je na het lezen ervan alles ziet of goed doet. Het is ook lastig om advies op maat te geven. ‘Maak veel korte wandelingetjes met slechts kleine nieuwe aspecten’, luidt bijvoorbeeld een advies. Maar wat is dan veel? En wat kort? Honden leren lezen en hun gedrag vervolgens in goede banen leiden is een kunst. Je moet op zó veel dingen letten! Je kunt dit boek dan ook gerust een paar keer opnieuw lezen.

Mensen realiseren zich volgens de auteur vaak niet hoezeer hun hond afhankelijk van hen is. Dat hij weinig zelf mag en kan regelen en zijn situatie niet kan veranderen. De kracht van het boek is dat je niet alleen meer, maar ook eerder signalen van je hond zult gaan zien. Daardoor kun je een hoop onprettige situaties voor je hond voorkomen. Eenvoudigweg door een paar simpele aanpassingen aan je eigen gedrag te doen, waardoor je je hond de ruimte kan geven die hij vaak zo nodig heeft. Mooier dan Tricia het zegt is het bijna niet te verwoorden: ‘Als wij leren zijn gefluister te verstaan, zal hij nooit meer tegen ons hoeven te schreeuwen.’ (Geplaatst op 06-03-2021)

Schrijf uw eigen review

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

U bent wellicht ook geïnteresseerd in de volgende producten:

Dog Mom

Dog Mom

€ 12,99