Welkom bij Media Boekservice

Basisboek opvoeden van honden

De Roedelmethode® is een methode voor het opvoeden van en de relatievorming tussen hond en baas, op basis van natuurlijke leerprocessen, zonder voerbekrachtiging en zonder onnatuurlijke correctiematerialen.
€ 22,99
Bestellen bij Media Boekservice

Snelle verzending

Bel ons voor meer informatie: 0313-655575

Dé specialist in dierenboeken

Productbeschrijving

Details

Opvoeding is onontbeerlijk. Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren.

We voeden onze kinderen op, waarbij we een emotionele relatie, wederzijds vertrouwen en begrip opbouwen, maar we trainen onze honden. 'Goed getraind' wil echter niet automatisch zeggen 'goed opgevoed' zijn. Dit basisboek gaat niet over het trainen, maar over het opvoeden van een hond, over het opbouwen van een emotionele relatie.

Hoe ontwikkel je die emotionele band, hoe speel je in op de behoefte en mogelijkheden van de leeftijd?

Het is een boek over opvoeden, over sociaal leren en over alles wat daarmee samenhangt. Het geeft ook inzicht in de relatie tussen hersenen, zintuigen, emoties en de psychische ontwikkeling van honden. Hierdoor is het geschikt voor iedere hondenbezitter, voor de opvoeding van élke hond, ongeacht ras, of leeftijd, voor herplaatsers en voor elke hond met een taak (werkhonden, zoals assistentiehonden of jachthonden, speurhonden en politiehonden).

In het eerste deel beschrijven de auteurs hoe je een relatie met de hond aangaat op basis van elementen die voor honden begrijpelijk, verstaanbaar en te beantwoorden zijn. Dit is het 'sociaal leren', waarin de eigen taal, eigen motivatie en eigen emoties van de hond centraal staan.

In deel twee komen de zintuigen van de hond uitgebreid aan bod. Ze werken in vergelijking met die van hun baas wel heel anders. Een echte eye-opener die het opbouwen van de relatie met uw hond in een veel begrijpelijker perspectief plaatst.

In het derde deel wordt de psyche van de hond in elke levensfase uit de doeken gedaan. Hoe speel je in op de behoefte en mogelijkheden van de leeftijd, wat kan je hond wel begrijpen en niet begrijpen?

Met dit basisboek kun je je hond goed begeleiden vanaf het moment dat hij bij je komt, tot het moment dat het echt tijd is om afscheid te nemen van elkaar. Niet zomaar een boek voor even, maar voor het hele hondenleven!

Arjen van Alphen en Francien Koeman zijn gedragsdeskundigen, met name gericht op honden. Ze geven trainingen en cursussen. Ze schreven eerder boeken over het opvoeden en trainen van honden.

Extra informatie

Extra informatie

ISBN / EAN 9789038926346
Aantal pagina's 330
Uitvoering Paperback
Taal Nederlands
Jaar 2018
Kenmerken Honden | Training | Roedelmethode
Artikelnummer HO6145
Informatie Nee

Beoordelen

Klantenreviews (1)

Heel veel kennis voor het opbouwen van een mooie relatieReview door Judith Lissenberg
Waardering
Voor een basisboek is deze uitgave wat aan de zware kant, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk omdat het 344 pagina’s tellende boek een handzaam formaat heeft, maar je polsen gaan merken dat je in bijna zes ons kennis aan het lezen bent. Figuurlijk omdat er heel veel aan bod komt. Dat blijkt ook al aan de kreten op de cover: succesvol samenwerken tussen baas en hond, gids voor een levenslange relatievorming, emoties, zintuigen, hormonen, relaties, opgroeien… het komt allemaal voorbij.

Fantastisch allemaal voor de wat meer dan rechtuit geïnteresseerde hondenliefhebber die het fijn vindt om veel kennis voor zijn kiezen te krijgen, maar erg pittig voor wie voor het eerst in zijn leven een puppy in huis heeft huppelen. Het kan even schrikken zijn van hoofdstukken als ‘De voor- en nadelen van een kleine prefrontale cortex’ of ‘De fysiek-evolutionaire kant van zindelijkheid’ en termen als associatieleren, cognitieve vaardigheden, drempelwaarden en hersendelen, maar daar tegenover staan weer hoofdstukken als ‘Wat je zeker niet moet doen de eerste 5 maanden’ en ‘Zijn honden dommer of slimmer dan wij?’.

Doel van dit boek is ‘inzicht geven in de ontwikkeling van de psyche, het bewustzijn en de emotionele belevingswereld van de hond tijdens alle levensfasen’. Dat komt in vier delen allemaal aan bod. Het eerste deel gaat over sociale aspecten als sociaal leren en de relatie hond-mens. In deel twee staan zintuigen, emoties en hormonen centraal: hoe ervaren honden de wereld? Deel drie behandelt de psyche van de hond in alle levensfasen: de psychologische ontwikkeling van de hond en deel vier, dat voor veel mensen het makkelijkst weg zal lezen, draait om het opvoeden in de praktijk: wat doe je op welke leeftijd, en hoe ga je om met lastige situaties?

Ik zei het al: zware kost. Je moet bereid zijn tot terugbladeren en herlezen om je inzichten en kennis te verdiepen. Arjen heeft in deze uitgave, die voortborduurt op zijn eerdere werken, een groot deel van zijn leven, ziel en zaligheid gestopt. Maar als je snapt hoe en op welk niveau volgens hem een hond functioneert en de wereld beleeft, kun je daar op inspelen en samen een mooie relatie opbouwen, en die relatie loopt van de wieg tot het graf. De kunst is om uit dit boek de dingen te halen die je zelf kunt vertalen richting je hond.

Opvoeden, maakt dit boek duidelijk, is geven en incasseren. De zorg voor een levend wezen vergt ruimte, tijd, veiligheid en geborgenheid en dat is wat je in dit tijdperk van snel, snel, snel misschien liever niet hoort. Opvoeden is een klus, maar als je er voor openstaat wel een heel mooie.

De uitgave besluit met een literatuurlijst en een handige nabeschouwing die alles zo helder op een rijtje zet, dat je er bij het lezen ook mee zou kunnen beginnen. Je hoeft het niet met alles in dit boek eens te zijn, ook ik ben auteur tijdens het lezen wel eens even kwijt. Dat prikkelt juist tot nadenken, en dat houdt je scherp. Van mij krijgt dit boek een grote 'thumbs up'. (Geplaatst op 12-01-2019)

Schrijf uw eigen review

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

U bent wellicht ook geïnteresseerd in de volgende producten: